Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

Aphelandra (afelyandra, восък), тропическо растение, принадлежащо към семейството на акантус. Това е трудно, посочи, закръглени, продълговати листа са ярко зелени на цвят, разположени на изправени стъбла. В някои видове, те са украсени с кремави ивици или сребро. Aphelandra Цъфтеж обикновено се случва през лятото. В дивата природа местообитанията му е Южна и Централна Америка.Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

Видове растения и снимки на своя Aphelandra

В момента има около сто и петдесет видове Aphelandra. само някои от тях се отглеждат в закрити помещения.

Aphelandra портокал (Aphelandra златен)

Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

Orange се смята за родното място на Aphelandra Мексико. Това е нисък храст, с дебел ствол червеникав оттенък. Гладка, зелени листа с сребърно покритие е с яйцевидна форма и достига двадесет и пет сантиметра дължина. Съцветието-ухо е тетраедър и расте до петнадесет сантиметра. Около ярко оранжеви цветя аранжирани зелени прицветници. Цъфтеж трае около седмица.

Този вид е много ценена от производителите за своите големи бяло-сребристи листа с красива форма. Ярко червено-оранжево цветя се събират в дълги ефектен съцветия (около петнадесет сантиметра). След кратък период да започне цъфтежа закрепени плодове със семена, които след узряване са идеални за възпроизвеждане.

Грижа за стайни растения Aphelandra у дома

Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

За Aphelandra важно нужда висока влажност

Грижа Aphelandra у дома не е много по-трудно. Но тъй като е тропическо растение, е необходимо да се спазват някои специфични правила за неговото съдържание.

Оптималната температура и влажност

През лятото Aphelandra предпочита умерено температурата в диапазона от 20-2 до двадесет и пет градуса. През зимата, той ще бъде доста осемнадесет градуса, но не е по-долу.

За това растение е много важно висока влажност. Пръскането трябва да се прави всеки ден, особено в най-горещите периоди по няколко пъти на ден. Пот може да се поставя в тава, пълна с торф или разширени глина, която трябва редовно да се хидратира.

Важно! С цел да се удължи цъфтежа кратко Aphelandra трябва да се намали броят на спрейове до един път седмично.

Осветление и избора на място за Aphelandra за растителна

Стаята, която съдържа Aphelandra, трябва да бъде добре осветено Но не поставяйте растения директно под пряка слънчева светлина. Следователно, оптималното място за Aphelandra е изток или запад страна на къщата. През лятото той ще работи добре защитени от течения и дъжд леко сенчести места на балкона. Ако това не е възможно, трябва да се извършват чести проветряване на помещението.

Правилно поливане на цветя

През пролетта и лятото, когато тя започва периода на активни растения растежа и цъфтежа трябва да се полива afelandu най-малко два пъти седмично. През зимата поливането само един на всеки десет дни. Въпреки че почвата в контейнера трябва да се поддържа влажна, не трябва да се оставя застояла вода, което може да доведе до развитието на различни болести.

Важно! Необходимо е водата за напояване, за да вземе мека, можете да използвате разтопи или варено.избор на почвата за цвете Aphelandra

Когато се грижат за Aphelandra у дома трябва да се обърне специално внимание на избора на почвата, тя трябва да бъде свободно и дишаща. Можете да използвате следната смес от почва:

 • Първи лист - 4 части, торф почва - 1 част торф - 1 част едър пясък - 1 част;
 • Глина-торф почва - 2 части торф - 1 част едър пясък - 1 част;
 • Първи лист - 3 части торф - 1 част едър пясък - 1 част.

Добри резултати се получават нарастващите Aphelandra използване хидропоника и хидрогел.

Най-тор превръзка

Методи за размножаване закрит цвете Aphelandra у дома

Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

Aphelandra умножава апикални, листни резници и семена

Защото с бързото нарастване на Aphelandra често губят декоративен ефект, тя се актуализира редовно. Aphelandra възпроизвеждане може да се проведе при използване на семена, листни и апикална резници, които остават след пролетта подрязване.

Възпроизвеждането апикална резници

Това е най-често използваният метод на размножаване. Това трябва да стане през пролетта в следната последователност:

 • Ние трябва да се вземе малка саксия с диаметър и я напълнете със смес, която включва трева на земята и едър пясък;
 • От централата да избират здравословен бягство и го нарежете на височина от около десет сантиметра. Трябва да се разраства точка и най-малко три добре развити листа;
 • Приготвеният присадката се поставя в подготвената почва, напоени добре, покрити стъклен буркан и се изпраща в стая с температура на въздуха от около двадесет и пет градуса;
 • Банка трябва да бъдат отстранени дневно за вентилация и поливане посадъчен материал;
 • Два месеца по-късно, бягството е добре установена и ще започне да расте. По това време можете да задържите за растителна трансплантация в голям контейнер.

Възпроизвеждането на листните резници

Листни резници рядко се използват за размножаване, но този метод също дава добри резултати. След цъфтежа, през есента или зимата от растения отрязан лист, който е оставен пъпки. Бягство се поставя в приготвената контейнера със смес от торф и едър пясък. Освен вкореняване провежда по същия начин, както в случая на крайни резници.

Важно! В началния етап на прорастване е много бавно, така че те трябва да се осигури добро осветление и адекватна температура на въздуха.

размножаване семена

Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

Как засаждането и отглеждането на цветя zephyranthes у дома.

Защо каламондин листа падат? Отговорът, вижте тази статия.

разсаждане растения

Трансплантация на младите растения се извършва ежегодно през пролетта. веднъж на две години Aphelandra възрастни достатъчно, за да трансплантация.

резитба Aphelandra

необходимо доливане и подстригване за формиране alafendre на короната. При младите растения извършва отстраняване на пъпки на по-горните филизи. Възрастни растения подмладяване пролетта подрязване, през който стъблата са отстранени половината от дължината. След тази процедура alafendre трябва често пръскане.

Важно! За бързо адаптиране на завода, може би е време да се сложи прозрачна чанта, изработена от полиетилен.

По време на цъфтящи декоративни растения не увеличава отвори цветя, а по-скоро техните пъстри прицветници. Те запазват своята форма до три месеца, а цветята избледняват след една седмица. Ако не планирате да се събират семена, а след това напълно мъртъв стъблата трябва да бъдат отстранени. След това се появява почивка период Aphelandra, така че трябва да се намали честотата на поливане растение и се поставят на място с по-ниска температура на въздуха.

Болести, вредители и грижа за растенията в този период

Цвете Aphelandra - грижи и репродукция в дома (снимки)

Ако сухи листа в стаята означава Aphelandra ниска влажност и висока температура

условия недостатъчност, могат да бъдат повредени Aphelandra щитоносни въшки, листни въшки и mealybugs. На откриване на вредители е необходимо да се предприемат спешни мерки за лечение. Растението се старателно се промива и напълно напръскани с инсектицид.

Трудности при отглеждане на Aphelandra:

 • Ако Aphelandra сухи листа. това може да означава твърде висока температура и ниска влажност на въздуха в помещението. В този случай, трябва да се движат на завода за по-хладно място и да се увеличи честотата на спрейове;
 • Цъфтящи растения може да се инхибира при ниска осветеност и липсата на хранителни вещества в почвата. Необходимо е да се повиши интензитета на светлината и притежават тор;
 • Твърде сух въздух причинява изсъхване на листните връхчета. За да ви помогне в тази ситуация може да бъде чест и пръскане тиган във влажна камъчета или мъх;
 • Поради нередовно поливане и изсъхване на почвата в Aphelandra есенни листа. Също така, това може да допринесе за чернови, студена вода за напояване и пряка слънчева светлина.

Растението не създава никакви проблеми, когато се размножават в закрит градинарството. Но за да получите здрави и добре оформени случаи трябва да знаят как правилно да се грижим за Aphelandra да го създадете условия, близки до естествената.