Язви по езика - от да се лекува у дома

Лигавицата на устната кухина са непрекъснато в контакт с външните дразнители, включително неблагоприятните фактори. Понякога реакцията е дразнене проявява като язва - локализирани области на възпаление и ерозия. Получените рани обикновено разположени върху езика, а понякога и на небето и венците. Те причиняват болка, сърбеж, инхибира приема на храна, особено горещо, солено, сладко. Причините, поради които има рани, достатъчно много, така че те могат да бъдат трудни за лечение.Защо има рани по лигавицата?

На езика и други части на устата обикновено винаги представя определен брой патогенни микроорганизми. Появата на язви и ерозии показва, че имунната защита на тялото е в състояние да се справят с патогени заболяването. Причините за това могат да бъдат както следва:

Язви по езика - от да се лекува у дома

 • Механично нараняване на езика, свързани с неговите хапещи, неуспешен дизайн зъбни протези, прокара зъби, контакт с твърда четка за зъби или остри прибори, изгаряне гореща напитка или храна и т.н. Такова увреждане може да доведе до възпаление или да инициират една проява на хроничен стоматит, афти, в която има множество.
 • Вътрешни болести, особено туберкулоза и ХИВ инфекция, сифилис и рак.
 • Различни видове стоматит.

Стоматит, от своя страна, може да има няколко вида и е причинена от няколко групи от патогени:

 • по време на нормална стоматит, причинени от временен спад от имунитет поради стрес и др свръхохлаждане има един, два или три рядко язви, покрити с филм сиво;
 • афтозен стоматит, характеризираща се с появата на много малки язви, които най-често се среща в хронична форма;
 • херпес стоматит, където на езика (отдолу) и небето се образуват мехурчета, преминаващи в язви, причинени от херпес вирус, като хронична форма;
 • кандидозна лезия, където устната лигавица бяло покритие, филм, отстраняване на езика, която се образува ерозирани порции и язви;
 • aphthosis Беднар - жълти язви, които могат да настъпят при деца на възраст под десет години;
 • aphthosis Setton, където раните са оформени от инфилтрати под езика.


От списъка по-горе става ясно, че причините, поради които в езика и при язвата могат да се появят различни размери и интензивност, са от различно естество. Съответно, това лечение неприятно явление ще варира насочена основно към отстраняване на основната причина за заболяването. Ето защо, за да се лекува радикално афти в устата. Трябва да се подложи на медицински преглед.

Как за лечение на язви?

При възникване на такъв проблем, трябва да се консултирате с вашия зъболекар, който след подходящо разследване, може да се отнася за пациента с други специалисти. Диагнозата е получено от изследването на пациента, естеството на мукозни лезии, както и чрез микроскопско изследване. Най-лесният начин за лечение на язви на механично естество, които в отсъствие на хронични травми лекува достатъчно бързо. Достатъчно от тях да се справят с антисептични средства, такива като:

Язви по езика - от да се лекува у дома


 • разтвор сода;
 • зелена боя;
 • водороден пероксид;
 • хлорхексидин като спрей или подсладена таблетка;
 • спрей прополис и т.н.

Същата е предписано лечение в обикновения стоматит. Освен това, в този случай, саниране препоръчително орално възстановително лечение и витамини.

Ако раните са причинени от гангрена язви, лечението ще бъде дълъг, а лекарствата се избират индивидуално. Освен антисептично локално лечение, лекарят може да препоръча използването:

Премахване на неприятните симптоми ще помогне на лекарства като solkoseril, Vinylinum, kamistad, шипка масло, морски зърнастец и др.

Афтозен стоматит е повтарящ се в природата, така че ако след рани за възстановяване отново се появиха, може да се наложи вътрешно лечение с кортикостероиди.

Ако язвите върху езика, причинени от херпес патоген, те трябва да бъдат третирани с такива местните медии като "gerpevir" и "ацикловир.

Когато лезиите кандидоза на езика, извършвани от местни и вътрешна употреба на антимикотични средства:

 • прием на лекарства, такива като флуконазол, Irunine, mikosist др.
 • вода за уста разтвори Dimexidum, miramistina, furatsilina.

В този случай, ако язвите по езика, свързани с по-тежки форми на стоматит, придружени с температура, подути лимфни възли, или поради вътрешни болести, изискват проверка от експерти на други профили, евентуално хоспитализация.

Какви са лекарствата от народната медицина е най-добре да се използва?

Обикновено първият импулс на откриване на язви на езика е желанието да изплакнете устата си с антисептик. Такива процедури като първа помощ е в съответствие с препоръките на лекар. идеален дом отстрани за това е разтвор на сода (чаена лъжичка на чаша). Можете също така да сложите на язва паста от сода за хляб и вода.

За тези, които предпочитат радикални средства и не се страхува от парене в устата, той може да се препоръча за лечение на болестта на сол (разтворен по същия начин, като сода, можете да добавите няколко капки йоден разтвор). Не донесе вреда в самостоятелно приложение и общи антисептични средства, изброени по-горе.

Добър дезинфекция и лечение на рани, ефект има пчелни продукти.

За бързо излекува раните си, се препоръчва да се разтвори меда, дъвчейки парче пчелна пита или прополис.

Язви по езика - от да се лекува у дома
Традиционен противовъзпалително средство в дома са билките, на първо място, както следва:

За да се подготви зеленчуци сурови изплакване чаена лъжичка необходимостта, за да се направи чаша вряла вода, след това се влеят в продължение на петнадесет минути. Дъбова кора инфузия е необходимо да се свеждат в продължение на петнадесет минути на водна баня. Билкови отвари, за да се изплаквате в продължение поне на пет пъти на ден. Това лечение може да се използва като добавка към процедурите, предписани от лекар.

Това домашно лечение може да бъде ефективна, ако язвите върху езика са травматични или просто характер. Въпреки това, един трябва да се притесняват, ако:

 • язви и обриви се появяват в други части на тялото;
 • имате висока температура, главоболие или увеличени лимфни възли;
 • зачервени очи и лигавиците гениталиите;
 • размер язва надхвърли 10 mm;
 • язви появят не по-рядко от веднъж месечно.

Това означава, че причините за заболяването са системни по природа и самолечение може да ви навреди. Тези симптоми са сигнал за незабавно лечение за квалифицирана помощ.