Как да изберем летни гуми за леки автомобили

С натискането на бутона, вие се съгласявате с обработването на личните им данни

Разбира се, можете да карате на зимни гуми или не се притеснява и да закупите един сезон, но все пак по-добре, за да получите отделен набор от гуми за зимата и лятото. В крайна сметка, само от специфични метеорологични гуми ще гарантира максимална безопасност на пътя.При избора необходимо да се следи автомобили на производителя, а също така да се вземат предвид особеностите на вашия стил на шофиране и условията на работа. За да намерите подходящата гума за вашия автомобил, ще трябва да се обърне внимание на пет неща.

1. Размер

Тук всичко е относително проста. Размер на гумите - е отношението на ширина, височина и външен диаметър. размер Символ е както следва: 175 / 55R13. В този пример на гумата се разбере какво брой, което съответства на:

  1. 175 - широчина на гумата в мм.
  2. 55 - е височината на профила, изразена като процент от ширината на гумите.
  3. 13 - диаметър в инчове.

диаметър на отвора трябва да съответства на размера на диска, или набор от автобуса просто няма да работи. Но с ширина и височина на профила може да играе малко.

По-широките гуми увеличават площта на контакт, а оттам и подобряване на сцеплението с пътната настилка. В същото време те са по-тежки и да влоши динамиката на автомобила, обработка на лоши пътни условия, както и увеличаване на разхода на гориво. На мокра пътна настилка по този начин също така се създаде невярната аквапланинг ефект.

Височина гуми са разделени на ниско-профил (55% или по-малко), високо профил (60-75%) и цялото лице (80% и по-висока). Последно предназначена за оф-роуд и карам по селски пътища с могили и дупки, а на първия и втория сет с нормални леки автомобили.

Ръст нож с две остриета, също: най-нископрофилни гуми, за по-добро управление, но по-голяма чувствителност към най-малката неравност на пътната настилка на гумите и риска от увреждане на колела на дупки. Ето защо, трябва да изберете нисък профил, но ако карате предимно по магистрала с висока скорост.

2. шарка на протектора

Не се нуждаете за красота. Той има пряко влияние върху работата на гумите. Шарката на протектора е на три вида:

  1. Symmetrical ненасоченото - най-често срещаният вариант, който се смята за класика и е подходящ за шофиране в градски и магистрала. Този протектор е най-често се използва в бюджетните гуми, те обикновено се определя на фабриката. характеристики на гумите не зависят от условията на работа и по посока на движението. Колелата могат да се разменят.
  2. Symmetrical насочено рисунка бързо носи водата от контактното петно ​​на гумата и осигурява добро сцепление с пътната настилка. Възможност за любителите на скорост и шофиране в мокро време. Гуми са определени строго на посоката на въртене (посочена със стрелка на страничната повърхност на гумата), или на мокра повърхност ще бъде опасно.
  3. Асиметричната модел е добре в дъжда и в сухо време. Универсален протектор, който е монтиран на ванове и семейни седани, купета и скорост. От външната и вътрешната страна на гумата с помощта на различни шарките на протектора, по една за най-добра адхезия към сухото покритие, а вторият - на мокър съединител. С инсталирането трябва да има по-внимателни: погледнете маркировките вън / вътре, което означава, вътрешната и външната страна на гумата, съответно.


Как да изберем летни гуми за леки автомобили
От ляво на дясно: симетричен недиректно, насочен симетрична и асиметрична шарка

3. Скорост Index

Друг важен параметър. Означени с помощта латински букви, всяка от които показва максималната скорост, която може да се развива на такива гуми.

Ако често носят никакви пътници или товари, е необходимо да вземете автобус с висок индекс на натоварване. Оптимална алтернатива, можете да определите, с помощта на тази таблица, проверка на данните на спецификациите на машината.

5. Дизайнът на каркаса на гумата

Според проектните характеристики на автобуса са разделени на пристрастия и радиални. Първата е почти никога не се случи сега, модерни гуми са предимно радиални. Той е този факт показва, че писмо R в гумата маркировка, а не от диаметъра, защото много хора смятат. Радиални гуми са подходящи за всички класове превозни средства, от малки автомобили до ванове.

Независимо от вида на гумите може да се подобри. Това се вижда от буквата С (товара) или LT (Light камион) в наименованието. Подсилена гума предназначена за лекотоварни автомобили, леки автомобили и микробуси, които са по-тежки от обикновените леки автомобили и се използват за превоз на товари и много пътници.

Кои гуми да изберем

Както си спомняте, че всичко зависи от стила на шофиране и условията на употреба. За да се улесни избора си, Layfhaker идентифицирани три най-честите сценарии. Просто трябва да намери своя собствен.

  1. Езда в града и извън него с умерена скорост. Поставете с профила на гумата е 60% или повече, симетричен или асиметричен индиректно шарка и индекс на скоростта S или Т.
  2. Шофиране с висока скорост. Подходящи профила гуми с 55% или по-долу, симетричен или асиметричен дизайн на протектора с посока и индекс на скоростта V или W.
  3. Езда оф-роуд. SUV си заслужава висока гума профил с дълбок протектора и съответното тегло на превозени индекс на натоварване. Собствениците на микробуси и лекотоварни автомобили е по-добре да си купите специални гуми за товарни автомобили с марки C и LT.