климатични зони

Ако забележите правописна грешка, грешка или неточност, моля да ни уведомите - изберете го и натиснете Ctrl + Enter

климатични зони
Територията на България е огромен, и поради това, климатичните условия в различните региони са доста различни. Всяка зона се характеризира с някои общи характеристики: температура и режим на валежите, в зависимост от времето на годината. Но в същото време, в зависимост от различни фактори (например, близостта на океана), те могат да варират леко и в рамките на една и съща климатичен пояс. Особено характеристика на тези разлики за умерен климат зона, която е разделена на четири климатични зони. Това се дължи до голяма степен на територията на България от запад на изток.В този климатичен пояс регион, разположен арктическата тундра и пустини. Тук земната повърхност загрява доста слаб, което е причина за такива тежки условия и, като следствие, на флората и фауната на този район е много слабо развито. Освен факта, че през цялата година студеният въздух преобладава тук, сурови климатични условия и увеличаване на дълга полярна нощ. Температурата през зимата може да се пропусне да -60ºS. Зима в този климатичен пояс е изключително дълъг (отнема около 10 месеца). Брой на сезона тук сведени до два пролетта и есента са отсъства. Лято също доста студен (температура обикновено се повишава над 5 ° С).

На островите на температурата на Северния ледовит океан е малко по-висока през зимата. Това се дължи на факта, че натрупаните топлите водни маси го дават въздух. В западната част на Северния ледовит зона, където влиянието на топлото Северноатлантическия ток, средната годишна температура е малко по-висока. На островите на количеството на валежите в Арктика е много ограничен. Те попадат, обикновено под формата на сняг.

Зимата в тази климатична зона е доста дълъг и студени, въпреки че те са по-малко тежък, отколкото в Арктика. Лято малко по-топло (до 12º градуса), но и достатъчно кратък. Валежите са почти същите като в зоната на Арктика (200-400 мм годишно). Те попадат по-често, отколкото в Арктика, но количествено-долно от тях. За субарктичен климат се характеризира и с облаци и силни ветрове. Това се дължи на преминаването на циклона Арктика.

Климатът е умерен зона

Това е най-големият район в климатична зона на България. Ето защо тя може да бъде разделена на четири зони: умерено-континентален, континентален климат, екстремни континентален мусонен климат. Характерно за целия умерения пояс на климата е наличието на четири ясно изразени сезона: пролет, лято, есен и зима. И температурните условия на лятото и зимата, а рязко се различават един от друг.климатични зони
А умерено континентален климат

Основните характеристики на този вид умерен климат е горещо лято (в средата температурата се повишава до 30 ° С) и студена зима (температурата се понижава до - 30 ° С). Валежите варира в зависимост от близостта до Атлантическия океан. Образуване на климата се влияе от прехвърляне на въздушни маси на Атлантическия океан. Овлажняването в умерено-континентален климат варира от излишък на север, северозапад, с липсата на юг, югоизток. Това води до естествена смяна на зони (от тайгата до степите). Атлантически въздушни маси, които се движат във вътрешността, като става още имоти континентален.

Рязко континентален климат

В този климатичен пояс континентален въздух преобладава умерените ширини. Характерна особеност на екстремни континентален климат е ниските облаци и малко количество на валежите, което попада предимно в по-топлите месеци. В допълнение, поради ниската облачна покривка повърхността на земята се затопля по-бързо през лятото и се охлажда през зимата. Резултатът е горещо лято и студена зима. Ниска валежи през зимата насърчава силно почвата замразяване и съхраняване на дълбоко замръзналата земя. В рамките на този климатичен пояс е само един естествен зона - бореална гора. Това се дължи на факта, че в рамките на една рязко континентален климат е почти няма разлика в температурата между Севера и Юга.

Други климатични зони (субтропичен, тропически и екваториални) на територията на България и Сибир липсват.

Въз основа на материали от голям енциклопедия България

Интересно в Сибир, региона Иркутск и Република Бурятия:
 • климатични зони
  Охотско море
  В Охотско море се намира между Япония и Берингово море. Той се врязва силно в земята на континента. От Тихия океан.
 • климатични зони
  Берингово море
  Берингово море е най-северното населено място на всички морета далекоизточните. Това море се намира между двете.
 • климатични зони
  Чукотско море
  Чукотско море сред българските арктическите морета е на изток. Границите на морето са подобни.
 • климатични зони
  Кара море
  Карско море, принадлежи към групата на моретата сибирски Арктика. Границите на тази земя, а морето е условна линия. От запад.
 • климатични зони
  Баренцово море
  Баренцово море е разположен на най-западната част на арктическите морета. Баренцово море е.
 • климатични зони
  Годишните температурни промени
  Годишните температурни колебания са типични за отделяне на климата в Централна Европа от изток климат. Можете да вземете това.
Последни теми от форума
Отпуснете се на Arshan. Написах Наталия