В царството на гъбите

Царство организми, като съчетава характеристики на растения и животни. С тях животни обединява хетеротрофни метод на хранене, присъствието на хитин в състава на клетъчната стена, образуването на карбамид в процеса на обмяната на веществата, гликоген като резерв хранителен. Обща характеристика на растенията са адсорбционна (чрез засмукване) диета и неограничен растеж.







гъби тяло се състои от тънка тръбна разклоняване нишки - хифи. Съвкупността от хифи повикване "мицел. Всяка хифи е заобиколен от тънък твърда стена, съдържаща хитин (полизахарид азот-съдържащ).

В някои случаи LLR "вътрешна стена съдържа целулоза. Hyphae не разполагат с клетъчна структура, както и тяхната протоплазма дали са разделени или разделено на напречните прегради, които се наричат ​​ceptami.

Гъби хетеротрофична защото за храна те се нуждаят от готови органични вещества. Освен това, гъбички изисква източник на органичен азот, минерални соли и растежни фактори (витамини). Гъби абсорбират хранителни вещества смучещи цялата им повърхност чрез дифузия. Разлагане на гъбички външен, упражняван от екстрацелуларни ензими.

По вид на хранителни гъби са salrofitami, паразити и симбионти. Гъби идват в симбиоза с растенията, които ги снабдяват с органични вещества. В симбиоза асоциация на гъбата с корените на растенията се нарича микориза. Дело гъбички форми около централната част на корен или прониква растителна тъкан, добив растение от въглехидрати и витамини и осигуряване на дърво висока водна повърхност абсорбция. В допълнение, гъбички разгражда протеините в аминокиселини на почвата хумус и отдава част от растение.

Сапрофитните гъби произвеждат различни ензими, и следователно могат да съществуват в различни субстрати. Например, Peniciltium образува зелени или сини плесен върху почвата, влажна кожа, хлебни изделия гниене. Гъби сапрофити обикновено се образуват голям брой леки устойчиви спори, които им позволяват да се разпространява бързо.







Гъби паразити могат да бъдат облигатни или факултативни. Най-често срещаните паразити в растенията, отколкото при животните. Да задължи паразити, като правило, не причиняват смъртта на техните собственици и факултативни паразити - напротив, сапрофитни живо и мъртво отломки. За да задължи паразити са muchnistorosnye, ръжда и цинизми гъбички. Факултативни паразити обикновено причиняват гниене.

Вегетативно размножаване се провежда в части на мицела. В дрожди вегетативно размножаване става чрез пъпкуване.

Безполово размножаване се извършва спори, те покълнат в една тръба, от която се развива мицела.

Полово размножаване е сливането на мъжки и женски гамети. При по-ниски гъбички гамети са подвижни и могат да бъдат с еднакъв размер (isogamy) и различни (heterogamy). Гамети, които се образуват в АРХЕГОНИЙ и антеридий са различни не само по размер, но също така и в структура. Фиксирана яйце е оплодена от подвижността на сперматозоидите или израстък антеридий изсипва oogonium с неговото съдържание. В някои гъбички сексуална процес е конюгацията на същите клетки в краищата на мицела.

Shlyapochnye гъбички принадлежат към групата на базидиомицети. Вегетативен тяло са представени разклонена мицел клетка, от която се образува плодните тяло, състояща се от капачките и стъбла. Долната повърхност на плочата може да бъде капачка (ГЪЛЪБКА) или тръбен (CEP). Там се образуват спори след полов процес. Един плодните тяло разпределя милиарди спори. Amanita често влиза в симбиоза с дърветата, особено на бедните минути. салам почви.

Чрез ядливи гъби са манатарки, гъби, ГЪЛЪБКА, пачи крак и много други. Някои гъби са култивирани от човека - кладница и печурка. Не всички гъби са годни за консумация shlyapochnye. Плодните органи на някои от тях, които се съдържат отрова, която в различна степен може да предизвика отравяне на животни и хора. Най-отровните гъби се считат бледо гъба.

Форми не формират плодни тела. Те включват Mucor, penitsil Предшестващо Aspergillus. Mucor отнася до нисши гъби и мицел все още няма клетъчни стени. Тя се развива на продукти от растителен произход и има вертикална ръст от хифи, образувайки пухкав бял плака. В края на вертикалната хифи образувани спорангии черно. Penicillium и Aspergillus са високи гъбички. Мицел те многоклетъчни.

От Penicillium и Aspergillus получават антибиотици.