Военно-промишлен комплекс - studopediya

Оръжие и екипировка (MIC) България - мощна система на предприятията, произвеждащи военна техника, оръжие и боеприпаси. Като синоним на MIC също използва термина "военна промишленост" и "отбранителна индустрия".В MIC включват:

· Изследователски организации (техния проблем - теоретични разработки);

· Проектиране бюра (KB), за създаване на прототип (прототипи) оръжия;

· Лаборатории и тест. там, където има, от една страна, "финес" на прототипи в реални условия, и второ, тестове оръжие, току-що освободен от стените на завода;

· Производство предприятия. което прави масово производство на оръжия.

По този начин, отбранителната промишленост се концентрира производството на по-усъвършенствани продукти. Това допринесе за високо техническо ниво на по-голямата част от предприятията на отбраната. Това е сектор на икономиката, в които производството е наравно с най-добрите световни стандарти, а в много случаи надвишава това.

MIC се концентрира най-квалифицирани и предприемчиви служители, най-доброто оборудване и квалифицирани производствени организаторите. мащаб му е била огромна. В края на 80-те години. 1800 български предприятия ВПК са били заети около 4,5 милиона души, в това число 800 000 -. В областта на науката. Това е около една четвърт от заетите в бранша. Като се вземат предвид членовете на семейството на 12-15 млн. Хората са пряко свързани с него, това е, всеки десети жител на България.

Отличителна черта на Центъра за наблюдение е да се поставят много от фирмите в "затворен" града, който доскоро не е споменавал, че дори не са отбелязани на картите. Едва наскоро са получили истинските си имена, а преди това показва броя на (например, Челябинск-70).

MIC се състои от няколко основни клона:

· Производство на ядрено оръжие

· Производство на малки оръжия

· Производство на артилерийски системи

оръжия комплекс ядрено - част от ядрената индустрия в България. Тя включва следните производство.

1. Добив на уранови руди и производството на уран концентрат. В България в момента работи само една уранова мина в Краснокаменск (Чита област). Има също така произвежда уран концентрат.

2. Обогатяване на уран (отделяне на уранови изотопи) се появява в градовете Novoural'sk (Svedlovsk-44), Zelenogorsk (Krasnoyarsk- 45) Seversk (Томск-7) и Angarsk. В България тя е съсредоточена 45% от капацитета на световния обогатяване на уран. С намаляването на производството на ядрени оръжия, тези индустрии все повече ориентирани към износ. Продуктите на тези предприятия е как цивилни ядрени електроцентрали и производство на ядрени оръжия и за промишлени реактори за производство на плутоний.

3. Производство на горивни елементи (Fe) за ядрени реактори и направи Elecrtostal Новосибирск.

4 часа и изолация на оръжия плутоний сега се осъществява Seversk (Томск-7) и Zheleznogorsk (Krasnoyarsk- 26). Плутоний запаси в България, натрупани в продължение на много години напред, но ядрените реактори в тези градове не спират, защото те им предоставят топлинна и електрическа енергия. Преди основен център за производство на плутоний е Ozersk (Челябинск-65), където през 1957 г. се дължи на липсата на охладителната система взриви един от резервоарите, които се съхраняват течни отпадъци. В резултат на това, на площ от 23 хиляди души. Km е замърсена с радиоактивни отпадъци.

5. монтаж на ядрени оръжия настъпили Саров (Arzamas- 16) Zarechnoe (Пенза-19), горите (Свердловск-45) и Triokhgorny (Златоуст-16). Разработване на прототипи се извършва в Саров и Снежинск (Челябинск-70). Първите атомни и водородни бомби са били разработени в Саров, който сега е на българския Федерална ядрена център.

6. Изхвърляне на ядрени отпадъци без съмнение е един от най-трудните проблеми на околната среда. Главният център е Снежинск където отпадъците за рециклиране и обезвреждане в скали.Авиационна индустрия е на разположение, като правило, в големите индустриални центрове, където готовите продукти се събират в централата на части и компоненти, доставени от стотици (а понякога и хиляди) подизпълнители. Основните фактори за поставяне на промишлени предприятия - лекота на транспортните връзки и наличието на квалифицирана работна ръка. И дизайна на почти всички български самолети носи KB Москва и Московска област. Единственото изключение - името KB Beriev Таганрог, където се произвеждат земноводни.

Космическата индустрия - един от най-високо ниво на познание и високотехнологични индустрии. Например, междуконтинентална балистична ракета (ICBM) с до 300 хиляди системи, подсистеми и компоненти на отделните устройства и голямо пространство комплекс - до 10 милиона. Ето защо, учени, инженери, дизайнери и в тази област много повече от работниците.

Изследователски и проектантски организации, фокусирани индустрия до голяма степен в района на Москва. Има разработен междуконтинентални балистични ракети (в Москва и Reutov), ​​ракетни двигатели (в Химки и кралица), крилати ракети (в Дубна и Reutov), ​​противовъздушни ракети (Химки).

А производството на този продукт са разпръснати почти всички краища на България. Междуконтинентални балистични ракети се произвеждат в Votkinsk (Удмуртия), балистични ракети за подводници - Zlatoust и Krasnoyarsk. Стартиране на превозни средства за стартиране на космически апарати, произведени в Москва, Самара и Омск. Космически кораб се произвеждат там, както и в София, Истра, Химки, кралица, Zheleznogorsk.

Основната космодрума Байконур бе бившия Съветски съюз (Казахстан), а в България сега е единствената действаща космодрум - в област Архангелск Mirny (в близост до гара Плесецк). ракетни системи зенитно-тествани в Капустин Яр в Астрахан регион.

Офис на военните космически сили и всички безпилотен космически кораб извършва Краснознаменск (Галицино 2), и пилотиран - от контролния център на мисията (МКЦ) в град Корольов, Московска област.

Артилерия и малки оръжия е много важен клон на военнопромишления комплекс.

Най-известната и популярна вида на произвежданите малки оръжия - Калашников пушката, която се използва в най-малко 55 страни (а в някои дори е изобразен на герба на държавата).

Основните центрове на производство на оръжия - Тула, Ковров, Izhevsk, Вятски Поляни (област Киров), а водещ изследователски център се намира в Климовск (Московска област).

Артилерийски системи са произведени главно в Екатеринбург, Перм, Нижни Новгород.

Блиндирана индустрия е един от най-развитите сектори на отбранителната промишленост. През изминалия период 100 000 танкове са били произведени в заводите на бившия СССР. Сега голяма част от нея трябва да бъдат унищожени в рамките на споразумение за контрол на въоръженията в Европа. От четири български заводи резервоари сега, произведени от само две - в Нижни Тагил и Омск и Челябинск сади София и с нов дизайн.

бронетранспортьори (АПК), произведени в Арзамас и пехота бойни превозни средства (IFV) - Kurgan.

Военни корабостроенето е трудно да се отдели от цивилен, тъй като доскоро по-голямата част от българските корабостроителници работи по отбрана. Най-големият корабостроителен център още от времето на Петър I е София, където има около 40 фирми в този сектор. Тук тя е построена почти всички видове кораби. Ядрени подводници са били освободени по-рано в Нижни Новгород и в Комсомолск на Амур. В момента, тяхното производство се поддържа само в Северодвинск. Други центрове на военноморски корабостроене - редица градове на реките, която произвежда малки плавателни съдове (Ярославъл, Рибинск, Зеленодолск, и т.н.)

Говорейки за военнопромишления комплекс в България, да не говорим за такова нещо като преобразуване на военно-промишлен комплекс (от думата conversic латинската - промяна, трансформация). Това означава, че преводът на военна продукция с гражданско предназначение. За България това е от жизненоважно значение, тъй като бившият производството на оръжия за поддържане на икономически невъзможно, а дори и от чисто военна гледна точка това не е необходимо, тъй като бившите потенциални врагове стават партньори на България. В същото време, на военнопромишления комплекс са концентрирани най-модерните технологии. Той е необходим за превръщането да ги спаси към квалифициран персонал са допринесли за създаването на нови граждански дела.

В същото време е необходимо да се запази производството на най-ефективните видове военно оборудване, за да може да се оборудва българската армия с модерни оръжия, както и да доставя оръжия на други страни.

Производство на бронирани превозни средства, заедно с автомобил. трактор и самолети индустрия е символ на втората индустриална, научно-техническата революция, която разгърна през 30-те години. в СССР.

Преди революцията, въпреки наличието на няколко оригинални проекти, резервоари в България не са били направени (само две прототипи са били построени). Въз основа на местни и чужди автомобили главно Izhora, Putilov и фабричните Obukhov в водеща инженерингова сайта на страната - Петроград - се събраха бронирани превозни средства.

При производството на бронирани превозни средства продължи по време на Гражданската война, включително и на половин път. Първата малка серия от леки танкове (15 единици) е построен в завода Sormovo в Нижни Новгород през 1920. На френски заловен резервоар се използва като проба.

В резултат на това, концепцията за развитие на първия съветски резервоара в завода Ленинград "Болшевик" (Obukhov растение) в 1927-1931. първата голяма серия от леки танкове MC-1 (900 броя) е бил освободен, а в Харков, водещ индустриален център на Украйна в Харков Локомотив работнически Коминтерна на (KhPZ) през 1930 г. организира производството на малки серии от средни танкове Т-24.