Cranberry как и къде да расте, когато са отгледани, когато узреят, сезон в България

Cranberry - на горски плодове в колекцията, която в миналото е имало почти цели села. Дори и днес, спадът на глухи блатисти райони са често се срещат ентусиасти носещи цели раници кисела "zharaviki". Такава ревност е оправдано. Cranberry има набор от полезни вещества за организма и се използва не само в готвенето, но и в народната медицина. Ето защо, на цената на един буркан с плодове на пазара идва до 1000 рубли. Подробности за това къде и как да растат боровинки, които зреят - в този материал.Cranberry - обща информация и разнообразие

Това растение семейство Ericaceae може да се намери в рамките на Северното полукълбо. Cranberry принадлежи към рода Vaccinium и идва близки "роднини" боровинки, боровинки и боровинки.

Има четири вида диви боровинки:

обикновен

дребноплодни

macrocarpa

Vaccinium krasnoplodny

Cranberry как и къде да расте, когато са отгледани, когато узреят, сезон в България
Cranberry Vaccinium krasnoplodny

Латинското название на червена боровинка - Oxycoccus - означава "кисело топка." Там тя имаше много имена на хора: ручейник летят, zharavika, zharavitsa, блатен лоза, мечка Бери, и т.н. На някои места, боровинки, наречени "Żórawina". Най-вероятно тази дума отразява сходството на цветя на растението с главата на кран.

Полезните свойства на боровинките са известни не само на хората. Той отдавна е отбелязано, че на полетата с червена боровинка, с удоволствие посещава от мечки, лисици и вълци, опитвайки се да запази сила през дългата зима или пролетта.

Как и къде да расте червена боровинка?

Индианците от Delawares е една легенда, според която червена боровинка расте в места битки на древните гиганти - където разлети кръвта им. Част от това има смисъл. Cranberry - Плодове торф, Sphagnum блата и тундра и тяхната възраст варира от 12 000 до 400 милиона години.

В България, червена боровинка расте във влажни иглолистни гори, блата, на стари торфени блата. Той е широко разпространен в европейската част на страната, в Карелия, Камчатка, Сахалин, Сибир. Северната граница на неговия обхват минава близо до Северния полярен кръг (горите тундра зона). От юг региона расте червена боровинка ограничен 62-ия паралел и съвпада с границите на разпространение на блатата.

За нормалното развитие на червена боровинка изисква много светлина и чиста вода. На местата, вредни за околната среда, тя не се развива добре, толкова близо до големите градове червена боровинка "женски палестинската" не е намерен. Чрез минералния състав на почвата, това зрънце не се изисква. храсти корени образуват симбиоза с почвени фунги, които помагат на растенията "за производство на храни." Праймерите червена боровинка избира pokislee лесно преместване на рН до 2,5.

Cranberry как и къде да расте, когато са отгледани, когато узреят, сезон в България


В България, червена боровинка расте в блата и във влажни иглолистни гори

Cranberry храсти са способни да образуват постелки, разпространение на мъх и туининг стъбла. От червена боровинка "палестински жени" на друг може да бъде доста разстояние. Понякога пружиниращ мъх и труден мръсотия трябва да отиде на няколко километра.

Когато тя започва да узрява Бери и придобиване на времето в България?

Химичният състав на процента на 100 грама плодове е както следва:

Съотношението на тези елементи варира в зависимост от условията на отглеждане и зрънце-бране време.

Cranberry фирма колекция лято, бял или не е напълно боядисана. С течение на времето тя отлежава, но спестява много киселина и не набира точното количество захар. Това зрънце не е вкусна и сочна. В dozarennoy боровинки-малко хранителни вещества, по-горчив, и това не е добре поддържан.

При събиране обърне внимание на цвета на плодовете. Опитните колектори предпочитат да вземат от червена боровинка, която е придобила тъмно лилав оттенък. Смята се, че в такива зрънце концентрация на биологично активни вещества А е максимално.

Cranberry как и къде да расте, когато са отгледани, когато узреят, сезон в България
Събиране на червена боровинка през есента

Пролет, overwintered под снега много по-сладък боровинки през есента, но няма почти никакъв избор на витамин С. Плодовете на есента събирането на повече пектин. това, което е от значение дали плодовете, предназначени за преработка или използване на сладкарските изделия. На кора есен червена боровинка задържат микроорганизми дейност, отговорни за процесите на ферментация. Ето защо, това зрънце е по-подходящ за производството на вино.

Поради понижено процента киселина расте под снега пружина червена боровинка лошо съхраняват. Транспортабилност есента на горски плодове е по-добре.

За колекцията пролет ограничава състоянието на блатата. През есента на по-малко вода, и поради това рискът да получите затънал или падне много по-ниски.

Как да се събират боровинки?

В индустриално почистване червена боровинка отглеждане е все по-механизирано. Насаждения са подредени в специални торф ями клъстери. Когато времето на събиране, групирани вода се подава през тръбите и плантация наводнение на дълбочина от около половин метър.

Светлинният плодове боровинки, така че да излезе на повърхността. Тогава плантация произведени следа комбайна, снабдена с предна и задна гребени. Машината прекъсва плодове, които могат да събират само мрежите.

Cranberry как и къде да расте, когато са отгледани, когато узреят, сезон в България
Механизирани бране на боровинки в промишлени насаждения

Но ръчно бране на боровинки - тежък физически труд. След часове ходене комари и конски мухи блатни, който извършва сглобяването трябва да дълъг клякане, бутане сплит издънки и бране на грозде един по един. Ето защо, много от тях са се опитва да улесни процеса с помощта на специални инструменти.

Сега в продажба можете да намерите много модели на комбайни-plodosbornikov за плодове. Някои майстори резбовани собствената си лопати-гребен бързо да "на гребен" от червена боровинка, поляни. Въпреки това, в много региони на българското законодателство налага ограничение на метод за събиране. Фактът, че "Санчес", може значително да навреди на растението, отрязват листата и леторастите. Поради това, борейки се за боровинки, трябва да бъдат запознати с местните правила на колекцията.

Събиране на червена боровинка ръчни комбайни на територията на защитената местност е строго забранено!

заключение

Cranberry-дива - Бери изключителна стойност, но си колекция в блатото не на рамото на всеки. И тогава един добър изход се превръща в самостоятелно отглеждане на това растение на сайта им. Създаден от размножаване на значителен брой сортове с едри плодове. С известно усилие, както и създаване на необходимите условия за растенията, само на червена боровинка притежава "палестинска" можете да получите три или четири години.