Какво е публично пространство

Има няколко начина на развитие на града: че е възможно да се изградят нови съоръжения, както и могат да бъдат превърнати в съществуващите градски райони на обществени места. Вторият вариант е по-евтино и поставя на фокус на интересите на гражданите. Става въпрос за публични пространства и ще поговорим.За да започнете да се определи какво е то. В най-простия подход е всичко, което не е частна собственост. Т.е. улици, площади, дворове, улици, паркове и площади - всички тези места може да бъде публично пространство. Въпреки това, на площада или на улицата, не е достатъчно просто да се да се счита за обществено пространство. Понякога, в градските райони има живот там не се забави хора, няма точки на привличане. Ако има една улица само да бързат да преминават през нейната работа, не е обществено място.Според архитектурен критик и партньор на КБ "Arrow" Григори Revzin, обществено пространство не е място, а начин на обитаване пространство. Основният принцип жилище - съединението в една точка на поставените функции. В публичното пространство се сближат търговия, почивки, отдих, образование, политически дебати и култура. Колкото повече пространство функции, по-голям шанс, че тя ще се превърне в транзитна зона на хората в центъра на тежестта. Един добър пример за тази трансформация - на линия парк Високо в Ню Йорк, създаден на мястото на една изоставена жп линия.

Друг пример: в Хонконг контролно-пропускателен пункт стълба специалисти от Edge Design Institute възстановен в стилен място градска почивка.

Това е нагледна илюстрация на друг важен принцип на обществени места - те не са възможни без участието на гражданите. Без обществена инициатива и насърчаване на волята и пространството.