В началото на Великата отечествена voyny- информационен портал

Навечерието на войната, избухването на война, на силите и планове на страните, липсата на Червената армия през лятото и есента на 1941 г. в битката при Москва, героичната отбрана на Ленинград.

Навечерието на войната.

През пролетта на 1941 г. подходът на войната се усеща от всички. Съветското разузнаване почти ежедневно се съобщава на Сталин за плановете на Хитлер. Съветският шпионин Рихард Зорге информирани не само за прехвърлянето на германските войски, но също така и времето на германското нападение. Въпреки това, има и други мнения. Сталин е бил убеден, че Хитлер нямаше да напада Съветския съюз, при условие че се противопоставят Англия. Той вярвал, че войната с Германия няма да започне до лятото на 1942Оставащото време преди началото на войната, Сталин иска да използва най-добрия начин, за да се подготвят за война. 5 Май, 1941 той пое правомощията на председателя на SNK. Той не изключи възможността и превантивен удар в Германия. Тя отиде концентрация на войски и оръжия по границата с Германия.

От речта на Сталин на рецепцията в чест на възпитаници на военните академии 5maya 1941

Проведохме защитници, докато нашата армия превъоръжила. и сега ще трябва да се премести от защита в атака.

Съветските лидери дават ясна сметка, че Червената армия не е готова за обидна война: 3/4 поиска отмяна на резервоарите; 90% от флота на резервоара бяха леки танкове; 50% от общия брой на танкове са били освободени до 1935 гр.; най-новите дизайни танкове бяха не повече от 1,5 хиляди и обучени екипи към тях - само 208 .; не е имало система за противовъздушна отбрана.

От секретен доклад на Хитлер за качеството на командването на Червената армия

Тя произвежда по-лошо впечатление, отколкото през 1933 г., България ще отнеме години, за да достигне предишното си ниво.

В началото на войната.

ръководството на страната не разбрах веднага какво се е случило. Все още се страхува от провокации на германците, Сталин, дори в лицето на войната не искаше да повярва какво се е случило. Новата директива войски той нареди да "победят врага", но не и "да премине държавната граница" с Германия. В следобедните часове на първия ден на войната с призив към хората от първия заместник-председателя на СНК, народен комисар на външните работи VM Молотов.

Сили и планове на страните.

Въз основа на опита на войната в Европа, "Барбароса" план включваше поддържането на "блицкриг" срещу Съветския съюз по три основни области - в Ленинград (Група армии "Север"), Москва (група армии "Център") и Киев (група "Юг" Армия) , В краткосрочен план чрез главно флангови атаки цистерни, предназначени да смаже главните сили на Червената армия и да достигне линията Архангелск - Волга - Астрахан.

В основата на тактиката на Червената армия преди войната, е концепцията за война "малко кръв на чужда земя." Въпреки това, нападението на войските на Хитлер принуден да преразгледа тези планове.Провалът на Червената армия през лятото и есента на 1941 г.

Неочакваният и силата на атаката на врага, да се чувствате му номера са били толкова големи, че за три седмици е бил окупиран от Литва, Латвия, Беларус, повечето от Украйна, Молдова и Естония. Врагът напредна дълбоко в съветската територия на 350-600 км. За кратко време Червената армия загубила повече от 100 дивизии (3/5 от всички войски в районите западната граница). Са били унищожени или пленени от противника над 20 хил. Guns и минохвъргачки, 3,5 хил. Самолет (от които 1200. Унищожени директно на летищата в първия ден на войната), 6-та. Резервоари, повече от половината от логистиката на склад , Основните сили на предния войски западни били заобиколени. В действителност, през първите седмици на войната бяхме победени всички сили на първия ешелон на Червената армия. Военната катастрофа изглеждаше неизбежна.

Обаче лесно пеша от германците (те очаква генерали на Хитлер, в нетрезво състояние с победи в Западна Европа) не работи. Само мъртъв враг загуби в първите седмици на войната до 100 хиляди души. Хората (тя надмина всички загуби на армията на Хитлер в предишните войни), 40% от резервоари, почти хиляда. Самолети. Независимо от това, немската армия продължи да поддържа превъзходство на силите.

Битката за Москва.

Упоритата съпротива на Червената армия край Смоленск, Ленинград, Киев, Одеса и много други части на предната не е разрешено да извършват плановете на германското командване да заснемат Москва в началото на есента. По време на битката при Смоленск, германските войски за първи път са принудени да се движат временно отбраната. Едва след като околната среда на големи сили (665,000. Души) съветски Югозападния фронт и превземането на Киев германци започна подготовка за изземването на съветската столица. Тази операция е обявен за "Тайфун". За да го германското командване, предоставена на главната посока на удара значително предимство по отношение на специалисти (3-4 пъти) и технологични изпълнение: резервоари - в 2-8 пъти, артилерия - в 4-7 пъти. Това беше непоносимо и господството на немски самолети.

Казват ни, че ние не трябва да съди. Но мисля, че това, което се случва не е толкова лесно за Москва. Имаме много да се преодолее и опит. Не мога да чакам, когато са прехвърлени към резерва.

Победата в Москва имаше огромно военно и политическо значение. Това означаваше разпадането на германския план "блицкрига". Япония и Турция най-накрая отказано влизане във войната на страната на Германия. Тя е ускорен от процеса на създаване на единен антихитлеристката коалиция.

Героичната отбрана на Ленинград.

Един от най-героичните и трагични страници на военно време е защитата на Ленинград. Нацистката заповед даде особена важност за вземане на града - един от символите на революцията от 1917 г., Хитлер разчита на факта, че с падането на СССР в Ленинград ", може да настъпи пълна катастрофа."

От заповедта на началника на германския военноморски щаб

Фюрерът е решил да изтрие Ленинград земя. Съществуването на този голям град няма да бъде по-нататъшно участие в резултат на рухването на Съветския съюз. Ние не се интересуват от запазване дори на част от населението на този велик град.

В края на ХХ век. Изразени бяха мнения за прекомерната цена, платена за защитата на Ленинград, че той може да предаде на германците, и по този начин спаси живота на хората, които са загинали по време на обсадата.

Пътят на живота са били доставени до града на 262 хил. Тона храна. През целия период от Ленинград бе отстранен около 1 милион души. Много от тях са починали по време пистите бомбардировките.

Всичко от глада, болестите, бомбардировките убити около 1 милион на Ленинград. Но градът съпротива, и смелостта на неговите защитници внушава увереност в победата на целия съветски народ.

Въпреки силата и бързината на атака на Хитлер на Съветския съюз, на Червената армия в началния етап на войната той е в състояние не само да оцелее, но и за да събере сили за контраофанзива в стратегическата посока на Москва.